Evaluare psihologica

Evaluare psihologică pentru copii și adulți

evaluare psihologica

Ai nevoie de o evaluare psihologică? Clinica Aproape îți pune la dispoziție diverse evaluări psihologice.

Viața se poate dovedi, de multe ori, apăsătoare și suntem puși în situația de a ne confrunta cu stresul sau epuizarea sau cu alte emoții puternice. Uneori, e posibil să avem nevoie de ajutor în a explora și radiografia, a face față sau de a înțelege un diagnostic care cere un anumit tip de abordare și intervenție.

Evaluarea psihologică are un rol foarte important și poate reprezenta un instrument valoros care generează multe informații utile părinților, profesorilor, angajatorilor sau fiecăruia dintre noi. Evaluarea psihologică are ca scop principal înțelegerea nivelului la care ne aflăm la un moment dat (valabil indiferent de vârstă) și poate aduce o imagine cât mai completă și obiectivă a acestuia.

Evaluarea psihologică nu este niciodată concentrată pe o singură metodă sau un singur test. Evaluarea psihologică rezultă din analiza datelor biografice, testelor psihologice, interviului clinic, iar asta ar putea însemnă între și 4 întâlniri separate.

Testarea psihologică ( cu teste proiective și/ sau clinice ), care presupune administrarea de teste standardizate, este o parte importantă a procesului de evaluare, deoarece aduce un plus de obiectivitate evaluării. Evaluarea psihologică urmărește evidențierea eventualelor tulburări psihice care ar putea exista, dar și modalitățile de funcționare deficitare care se pot îmbunătăți semnificativ printr-un anumit tip de terapie ( medicamentoasă, psihoterapie etc ). Testele clinice ne spun CE (ne oferă un anumit diagnostic), în timp ce testele proiective ne spune DE CE (ne arată cauzele înrădăcinate în istoria fiecăruia).

Serviciile psihologice pe care le asigurăm îți pot fi de ajutor în cazul în care te confrunți cu una sau mai multe dintre următoarele situații des întâlnite în cazul adulților:

  • Anxietăți sau fobii
  • Tulburări de dezvoltare
  • Tulburări alimentare
  • Tulburări obsesiv-compulsive (OCD)
  • Tulburări de personalitate
  • Dificultăți specifice de învățare (SLD)
  • Depresie și anxietate post-partum
  • Comportamente sau idei suicidare
  • Traume sau tulburare de stres post traumantic (PTSD)
  • Adicții
  • Managementul furiei
  • Anxietăți sau fobii
  • Deficitul de atenție și hiperactivitate (ADHD)
  • Tulburări din spectrul autismului  (ASD)
  • Tulburări bipolare

În cazul copiilor și / sau adolescenților, aceștia pot întâmpina dificultăți în a face față provocărilor tipice în legătură cu școala, relaționale sau în gestionarea anumitor comportamente. Sunt copii care nu reușesc să facă față stresului, nu au un management eficient al propriilor emoții sau nu reușesc să stabilească relații optime, pozitive cu cei din jur. O evaluare psihologică poate ajuta, în astfel de situație și nu numai, să găsiți un răspuns la astfel de întrebări.

Evaluare psihologică adulți - oricând ai nevoie!

În ce situații ar putea fi nevoie de evaluarea prin teste proiective și / sau clinice?

În procesul terapeutic individual, pentru confirmarea / infirmarea unor ipoteze și abordări de lucru și, ulterior, pentru a monitoriza progresul

Pentru a identifica o serie de patologii clinice, cum ar fi ADHD, dizabilitate intelectuală, fobii, psihoze, schizofrenie, tulburări maniaco-depresive etc

Pentru a radiografia percepția ta asupra trecutului personal și a identifica schemele de gândire și tiparele de comportament, pe care le accesezi automat în viața de zi cu zi

Pentru evaluarea personalității și a mecanismelor de coping / adaptare / apărare, evaluare cognitivă și neuropsihologică (teste de inteligență, atenție, memorie)

Avize / fișe psihologice - avizul psihologic este un document care atestă faptul că pacientul este apt pentru cererea pe care dorește să o depună. Punem la dispoziție următoarele tipuri de avize / fișe psihologice pentru copil / adult : Aviz psihologic (adeverință) curs terapii complementare, Aviz psihologic evaluare dermopigmentist, Aviz psihologic curs formare profesională, Aviz psihologic voluntariat SMURD, Aviz și profil psihologic voluntariat ISU, Aviz psihologic fertilizare in vitro FIV, Aviz psihologic CECCAR, Aviz pentru Comisia de expertiză a persoanelor cu handicap, Fișă psihologică evaluare copii cu dizabilități, Fișă psihologică orientare școlară copii cu CES, Fișă psihologică înscriere în clasa pregătitoare (evaluarea psihosomatică).

Evaluare sau aviz psihologic - discută cu un psiholog clinician!

Evaluarea psihologică –  o preocupare pentru starea noastră de bine. Înseamnă că vrem să ne cunoaștem, arătându-ne resursele pe care le avem la dispoziție.

Întrebări frecvente despre evaluare psihologică

Evaluarea psihologică reprezintă un proces prin care psihologul clinician, cu ajutorul unor instrumente de testare, poate evalua starea emoționala a clientului. Evaluarea psihologică poate fi solicitată la cerere sau impusă de anumite instituții, în anumite situații. 

În timpul evaluării clinice atât clientul, cât și aparținătorul (în unele cazuri, ex. copilul), vor completa teste sau chestionare puse la dispoziție de psihologul clinician. Scopul este acela de a avea o imagine cât mai clară asupra lumii emoționale a clientului, pentru ca planul de tratament să fie unul cât mai potrivit și util pentru acesta.

Evaluarea clinica se desfașoară pe parcursul a două sau trei ședințe, în funcție de scop (evaluare comportamentală, afectivă,  neuropsihologică, cognitivă, dezvoltării psihologice, evaluarea personalității). 

Încearcă aceste teste gratuite pentru anxietate și depresie și află daca ai nevoie de ajutorul unui specialist.