Psihoterapie individuala

Terapie individuală - ședințe și consultații special destinate pentru tine

psihoterapie individuala

Ai nevoie de psihoterapie individuală? Clinica Aproape îți pune la dispoziție psihoterapeuți cu experiență

Ce este psihoterapia individuală?

Psihoterapia individuală este un demers explorator și de conștientizare. Psihoterapia oferă un spațiu de întâlnire și regăsire interioară și totodată un spațiu de dialog verbal și nonverbal. 

Psihoterapia individuală se adresează oricărei persoane care își dorește să învețe cum să gestioneze mai bine evenimentele din viața sa, propriile emoții și comportamente. Alături de un psihoterapeut vei descoperi care au fost momentele cheie din trecut care au dus la tiparele de comportament pe care le ai în prezent și vei învăța cum să înlocuiești tiparele disfuncționale cu unele mai benefice. Psihoterapia te ajută să conștientizezi, ca să poți începe să transformi.

Când știi că ai nevoie de ședințe de psihoterapie?

Viața te poate pune în situații noi care produc disconfort în diferite forme(anxietate, depresie atacuri de panică), neplacere psihică, treci printr-o criză existenţială, somatizare, relații inadecvate cu ceilalți, divorț sau separare, traume din prezent sau trecut, pierderea spontaneității, lentoare în prezența de spirit, epuizare, nemulțumiri generate de performanțele profesionale, iar acestea pot fi doar câteva motive care să te determine să alegi ședințe de psihoterapie. Când te simți prins/ă în tipare de gândire şi trăiri ce te menţin nefericit/ă, neîmplinit/ă sau în moduri auto-distructive de a fi şi relaţiona.

Care sunt avantajele psihoterapiei individuale?

facilitează conștientizările la care cu greu ai avea acces altfel

-crește gradul de flexibilitate

-este un prilej de a-ți înțelege vulnerabilitățile și predispozițiile, oferindu-ți un cadru sigur în care să te dezvolți și să îți lărgești granițele eu-lui

-ajută să îți dobândești libertatea interioară și să îți recâștigi speranța, să faci alegeri relaționale mai bune, să riști mai mult, să te înțelegi mai bine

-aduce la suprafață resurse și soluții pe care le ai la dispoziție, dar pe care nu le-ai conștientizat încă

-te ajută să treci de la stări greu de îndurat din punct de vedere emoțional la a te simți mai bine și ulterior la a fi mai bine

-te eliberează de prejudecăți și etichete, te ajută să iei distanță de problema ta și să descoperi moduri noi de a te uita la provocări

-contribuie la optimizarea relațiilor și comunicării în cadrul familiei prin știința rezolvării conflictelor, în cadrul social prin dezvoltarea abilităților de comunicare, în plan personal prin descoperirea unei noi perspective asupra vieții

Psihoterapie individuală - București

Scopul psihoterapiei este de a obține un mai bun control al propriei vieți, o adaptare mai flexibilă în fața schimbărilor ce survin, o rezolvare a problemelor de viață. Starea noastră de bine nu ni se întâmplă de la sine, ci presupune efort, angajament și înțelepciune. Iar asta cere timp, exercițiu și de multe ori un suport extern. Psihoterapeutul este, întâi de toate, o persoană obiectivă care te va ajuta să vezi din altă perspectivă situațiile din viața ta și să le dai o interpretare nouă.

Ce se întâmplă în timpul unei ședințe de terapie?

Psihoterapia nu este ceva pasiv, ce i se întâmplă cuiva, este un proces activ, dinamic, nuanțat, cu ritmuri diferite, în care participarea este importantă de ambele părți – psihoterapeut și client.

Ceea ce a fost învățat greșit sau stricat printr-o relație poate fi cel mai bine reparat tot în cadrul unei relații – relația terapeutică. Relația terapeutică este un spațiu de siguranță emoțională în care clientul se simte invitat și ghidat să exploreze diferite reacții pe care le are și care pot avea un impact în dinamica relațiilor, cu ceilalți, cât și în relația cu propria persoană.

Împreună cu psihoterapeutul vei parcurge o serie de pași pentru defini procesul terapeutic potrivit nevoilor tale, vei trece printr-un proces de cunoaștere, care are ca rol înțelegerea situației cu care te confrunți și veți defini așteptările și obiectivele procesului terapeutic.

Psihoterapia ne poate ajuta să ne (re)câștigam libertatea de a alege, de a gândi și de a acționa pentru transformări în mai bine.

Psihoterapie individuală pentru adulți - discută cu un specialist!

Este în regulă să ceri ajutor! Alege un specialist din echipa noastră și vino în cabinetul nostru de psihologie să pășim împreună către mai bine!

Întrebări frecvente despre psihoterapie individuală

Evenimente traumatice, depresie, anxietate, atacuri de panică, fobii, stimă de sine scăzută, pierderea unei persoane dragi, divorț/despărțire de partener/a, dificultăți de relaționare, comunicare și adaptare, tulburări de comportament, dificultăți în relația de cuplu/ familie

Este adevărat că mulți dintre noi mergem sau căutăm ședințele de psihoterapie când suntem deja în dificultate. Poate nici nu știm exact care este problema, dar știm că „nu ne este chiar bine”. Totuși, la terapie nu mergi neapărat doar când îți este greu, ci pentru că vrei să îți dezvolți abillități noi, să fii mai stăpân pe tine pe viitor, să îți însușești modalități de răspuns și gestionare la anumite situații de viață, să ai un control bun al Eului tău, să te simți mai bine cu tine, să nu te critici, să te uiți diferit la relațiile pe care le ai etc. Cu alte cuvinte, să fii mai mult decât ceea ce ești deja sau să îți deschizi paliere noi de învățare.

Consilierea psihologică are un caracter formativ, se axează pe dezvoltarea unor abilități practice sau personale.
Psihoterapia se concentrează pe suferința interioară (tristețe, anxietate, durere, doliu sau separare, frici, compulsii, atacuri de panică etc).
Atât consilierea psihologică dar și psihoterapia pot fi realizate în maniera individuală, de cuplu sau de grup, fiecare având un anumit cadru, metode și recomandări specifice.

Te eliberează de etichete și credințe limitative, te ajută să iei distanță de problema ta, te susține să descoperi moduri noi de a te uita la provocări. Aduce claritate și structură unor lucruri pe care poate doar le intuiești sau le faci empiric. Te ajută să înțelegi ce vulnerabilități și predispoziții ai, pentru a-ți recunoaște punctele de presiune și a lucra pe acestea. Aduce și susține la suprafață resurse și soluții pe care le ai la dispoziție, dar pe care nu le-ai conștientizat încă. Îți arată ce acțiuni pozitive poți aduce în ceea ce faci, fără să lucreze cu interdicții. Oricând te simți pierdut și nu știi încă să pui mâna pe ceea ce ți se întâmplă, dar vrei să descoperi unde este problema și să lucrezi la ea. Când vrei să-ți menții pe termen lung echilibrul emoțional la care simți că ai ajuns și să transformi asta într-un stil de viață.

Anulările și reprogramările se vor face cu cel puțin 24 de ore înainte de programare. Zilele și orele (re)programărilor se stabilesc de comun acord. Începând cu cea de a 2a ședință în care se anuleaza/neprezentare într-un timp mai scurt de 24h înainte de programare, se va achita contravaloarea ultimei ședințe programate.

Încearcă acest test gratuit pentru burnout și află daca ai nevoie de ajutorul unui specialist.